Dubrovačka kronika
Srijeda, 15.01.2014

Grad Dubrovnik osigurao je dodatnih 15 milijuna kuna za sportske kapitalne infrastrukturne projekte, nove programe te sadržaje. Koji su financijski prioriteti u dubrovačkom športu upitali smo predsjednika Dubrovačkog saveza športova Mara Kapovića koji je naglasak stavio na izgradnju montaže dvorane i atletske staze u Gospinom polju. Zanimljivo, kako nijedna lipa ovog iznosa neće završiti na jugovom bazenu i lapadskom nogometnom stadionu...

'Radi se o otvorenoj ponudi Grada Dubrovnika za naredne četiri godine. Znači, dubrovačkom športu smo dali na raspolaganje četiri milijuna kuna koje kroz naredne četiri godine mogu potrošiti na svoje potrebe', objasnio je dogradonačelnik Željko Raguž. Na što će se to točno odnositi, Raguž je kazao ostaje vidjet kada se dogovore u dubrovačkom savezu športova, ali prvenstveno su ti novci namijenjeni kapitalnoj sportskoj infrastrukturi.
Sad, radi li se tu o obnavljanju jugovog bazena, izgradnji atletskog stadiona, ali i onog nogometnog u Lapadu ili se pak radi o obnavljanju, ili još bolje, izgradnji nove sporstke dvorane u Gospinom polju kojoj je odvano istekao rok trajanja upitali smo predsjednika dubrovačkog saveza športova Mara Kapovića koji nam je na prvu kazao kako iz cijele ove priče treba izdvojiti nogometni stadion u Lapadu.
Naime, on će ići posebno, javnim natječajem, dakle ta investicija neće opterećivati gradski proračun, objasnio je Kapović jer Grad Dubrovnik želi da se napravi stadion koji može primiti pet tisuća ljudi.

Atletičari u Gospinom polju?
Upravo iz tog razloga, samostalne obnove lapadskog stadiona, atletska staza ili ono što trenutno nažalost samo nalikuje atletskoj stazi,  prebacila bi se najvjerovatnije u Gospino polje.
'U ovih 15 milijuna kuna svakako bi ubacili projekt nove atletske staze jer svi znamo da je atletika kraljica sportova, to je bazični sport za sve ostalo i na toj stazi bi se osim atletičara, mogli pripremati i ostali sportaši', istaknuo je Kapović dodajući kako je zasad ideja da se tartan staza napravi u Gospinom polju na neiskorištenom terenu odmah do nogometnog igrališta, međutim, problem su gabariti koji se moraju utvrditi.
'Tražimo rješenje koje bi zadovoljilo atletičare.Čim se najbolje odluči gdje bi se mogla napraviti tartan staza, u skoplu svih gabarita, sigurno je da će se dio novaca uložiti u to', zaključio je.

I montažna je dobra!

Dalje, ovaj iznos bi obuhvaćao i izgradnju montažne dvorane također u Gospinom polju. Kapović je objasnio kako bi se ta manja montažna dvorana napravila na betonskom košarkaškom terenu koji se nalazi uz postojeću sportsku dvoranu.
'Ukoliko prođe lokacijska dozvola svakako bi napravili montažnu dvoranu koja bi imala fiksni krov, a pomične stranice. Tu bi svi dvoranski sportovi mogli odraditi svoje treninge čime bi se rasteretio i ovako natrpan raspored termina u velikoj dvorani', smatra Kapović. Ideja o izgradnji nove dvorane, kaže Kapović teško je izvediva obzirom da bi koštala otprilike od 10 milijuna eura, tako da montažna dvorana zvuči kao najbolje, makar zasad, rješenje.

Bazenu ni kune
Obzirom da je nekako, barem među sportašima, znano da se vaterpolo klub Jug CO osiguranje ne zaobilazi kad je riječ o financijama, upitali smo Kapovića hoće li dio novaca otići i na neke novitete na gruškom bazenu, na što nam je odgovorio kako sve promjene koje će se dogoditi na jugovom bazenu neće biti financirane ovim iznosom.
'Na bazenu se namjerava uložiti nešto novaca u nove svlačionice i napravila bi se nova teretana koju bi, naravno po dogovoru, mogli koristit i ostali dubrovački klubovi. Cijeli stadion bi se rješavao parcijalno, uređivanje nekih prostorija recimo za šahovski klub itd...Također, planira se napraviti i hostel s možda dvadesetak smještajnih jedinica gdje bi sportaši koji dođu mogli odsjedati. Čak se spominjao i vrtić u nekim prostorijama...', objasnio je Kapović još na kraju dodajući kako bi sigurno neki određeni iznos od tih 15 milijuna kuna izdvojili za neke 'manje' popravke poput obnove krova u veslačkog klubu Neptun, dodavanje jednog teniskog terena u Lapadu...

Hoće li se ovaj velikodušni prilog Grada Dubrovnika stvarno na vrijeme staviti u funkciju ili će i dalje u dubrovačkom športu ostati sve na riječima vrijeme će pokazati. Možda je ipak došlo vrijeme da se sportaši napokon ne zaobiđu i da im se omoguće normalni uvjeti za dobre rezultate koje ostvaruju. Jer stvarno je tužno da jedna Makarska ima atletsku stazu, a Dubrovnik nema, a što se tiče dvorane u Gospinom polju, bili ste tamo i sve vam je jasno.