Konavoska kronika
Nedjelja, 23.06.2013

Diklić opet sjajan...,,

tekst:dubrovački.hr

Jakša Diklić je osigurao novi nastup na Svjetskom prvenstvu u triatlonu. Konavljanin iz Močića je bio drugi na utrci iz 70.3 serije u Berlinu u konkurenciji natjecatelja do 24 godine te se plasirao na Svjetsko prvenstvo. Jednom od rijetkih hrvatskih triatlonaca, jedinom s hrvatskog juga, to je uspjelo već jednom, prije dvije godine. Tada je u svom debiju na SP-u zauzeo 28. mjesto u kategoriji natjecatelja do 24 godine te 402. mjesto u ukupnom poretku među 1800 natjecatelja sa svih kontinenata..

- Tada sam imao 21 godinu. Bio je to moj debi na SP-u. Sad očekujem, budući znam što me čeka, iskusniji sam, kako ću biti u TOP 10 u svojoj kategoriji što bi bio odličan uspjeh - poželio je 23-godišnji Jakša.

- U Berlinu nisam imao problema kao nedavno u Barceloni te s time mogu biti zadovoljan. Međutim, zbog jakog vjetra nije bilo lako. Dogodilo se čak da je vjetar oborio ogradu koja usmjerava smjer trčanja te je to većinu natjecatelja usporilo u jednom trenutku - u osvrtu na nastup u Berlinu će Diklić.

U Berlinu je preplivao 1900 metara, odvozio biciklom 90 kilometara te pretrčao malo više od 21 kilometar.

- Redom, dakle, plivanje. Natjecanje je održano u samom središtu istočnog Berlina, na rijeci Spree. Uistinu atraktivno mjesto održavanja. Krenuo sam jako. Kratko i jasno, to sam odradio rutinski bez ikakvih problema.Što se tiče vožnje biciklom, staza je uglavnom bila ravna ali zbog malo jačeg vjetra u prsa i puno okreta, čak 72, nije se baš mogao držat neki dobar prosjek brzine. Tu nisam išao najbolje. Na treninzima je to dosta bolje. Opet, imam bicikl 'C' kvalitete, drugi one najbolje, 'A' kvalitete. Mom biciklu je slab prijenos, a što je posebno došlo do izražaja po takvim lošim uvjetima, jakom vjetru. Međutim, ne tražim opravdanje. Nadam se kako ću uspjeti kupiti uskoro bicikl zbog kojeg neću biti u podređenom položaju u odnosu na druge. Što se tiče trčanja, s time sam najzadovoljniji. Tu sam ostavio konkurenciju iza leđa - istaknuo je Diklić.

Svjetsko prvenstvo je 8. rujna u Las Vegasu.

- Znam kako mogu još puno bolje. Vjerujem kako ću najbolji biti upravo u Las Vegasu. Dakle, s biciklom je sve bolje i bolje, ali još nikako da to odradim kako stvarno mogu. Ali, vjerujem, bit će i to u najboljem redu - rekao je Diklić nakon što je još jednom izborio nastup na najvećem svjetskom natjecanju. Isplatili su se sati i sati svakodnevnog treninga po kiši, suncu, vjetru, hladnoći, vrućini...

- Dnevno treniram oko 5 sati. Danas tjedno isplivam 12 do 15 kilometara, oko 500 kilometara biciklom te oko 60-70 kilometara trčanja. Naravno, da bi se moglo dosegnuti ono što danas radi profesionalac treba i vremena. Tijelo to može izdržati nakon minimalno 7 godina treniranja. Triatlon je spoj discipline i strpljivosti, a profesionalac, oni najbolji tjedno preplivaju 20 kilometara, odvoze biciklom 700 kilometara te otrče jedno 100 kilometara. To je taj vrhunski nivo, možda 50-ak kilometara svega skupa više ili manje, ali to je to... - napomenuo je 23-godišnji junak iz Močića.